Iskolaváltás

Iskolaváltás

Az iskolaváltás egy igen kényes téma……
A tanuló csalódott az autósiskolában, az iskola pedig félti a hírnevét.
Ha a tanuló elégedett lenne, nem váltana iskolát. Az iskola pedig nem szívesen adja át másnak azt a tanulót, akivel elég sok munkája volt addig.

Ezért az első lépésnek azt javaslom, hogy próbáld meg az iskolavezetővel megbeszélni a dolgot. Az iskolavezetők általában segítőkészen állnak a tanulóikhoz, és szeretnék a legjobbat nyújtani. – Legalábbis ez lenne az iskolák feladata.

Sajnos előfordul, hogy az iskolák elfelejtik, hogy mi lenne a küldetésük, és a tanuló érdekei és a minőségi oktatás helyett a saját zsebüket, hírnevüket vagy az oktatók érdekeit képviselik.
Ha úgy érzed, a TE sulidnál is ez a helyzet, és nem tudsz zöldágra vergődni az oktatóddal és a vezetőséggel, akkor nem marad más megoldás, mint az iskolaváltás.

Ennek menetét osztom most meg veled.

Fontos figyelmeztetés:
A legtöbb iskolában olyan szerződést íratnak alá a tanulókkal, ami az iskolát védi attól, hogy a tanulók kiiratkozzanak. Ezt általában magas szerződésbontási díjjal oldják meg. Vagy egyéb hasonló módon. Ahogy a bankok védik magukat szerződésbontási díjjal, úgy azok az iskolák is, akiknél kedvezményesen vettél részt az oktatáson. Ha felbontod velük a szerződést, bukod a kedvezményedet is, magyarán szerződésbontáskor ki kell fizetned a kedvezmény összegét.

Az ilyen szerződéssel dolgozó iskoláknál is 2 lehetőség van:
– Vannak azok az iskolák, akik minden esetben kifizettetik a szerződésbontási díjat a tanulóval, akár az iskola hibájából, akár csak a tanuló kényelméből (pl. költözés vagy egyéb eset) merült fel az iskolaváltás lehetősége.
– És vannak azok az iskolák, amelyek ha az oktató vagy az iskola hibájából megy el a tanuló, mert semmilyen kárpótlással nem értett egyet, akkor elengedik a szerződésbontási díjat.

Ezért javaslom, ha olyan iskolát választasz, ahol alacsony a tandíj, vizsgáld előbb meg az iskola hozzáállását, oktatási minőségét, és az oktatói gárdát! Sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad.

De térjünk át a lépésekre!
1. Szedd elő az iskolával kötött Tanulmányi szerződésedet, és böngészd át, hogy felkészülhess az esetleges kellemetlenségekre.
2. Döntsd el, milyen az az iskola, ahova járni szeretnél. Keresd meg álmaid iskoláját, informálódj, kérdezősködj, és legyél nagyon körültekintő, hogy ne eshessen meg veled újra ez a kellemetlenség!
3. Hívd fel az iskolát, vagy még jobb, ha bemész személyesen, megnézed magadnak a saját szemeddel, hogy tényleg tetszik-e, és megkérdezed, hogy van-e mód az átjelentkezésre. Ha igen, akkor:
4. Menj be a jelenlegi autósiskoládba az iskolavezetőhöz, és tudasd vele döntésedet, miszerint iskolát szeretnél váltani. Ő kifog neked állítani egy Képzési igazolás nevű nyomtatványt 3 példányban, melyből egy ott marad nála.
5. Menj el az új iskolába, és add le a nálad maradt 2 példányt, ők ez alapján fognak intézkedni Nemzeti Közlekedési Hatóság-nál.

JÓ VEZETÉST KÍVÁNUNK!